Izvoz mesa u Tursku povećan za 74 odsto

Bez autora
Jul 21 2015

Izvoz mesa i mesnih prerađevina iz BiH u prvih pet mjeseci ove godine skočio je za čak 74,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH. Razlog za povećanje je izvoza goveđeg mesa, kobasica i sličnih proizvoda u Tursku, zahvaljujući odluci vlasti Turske o bescarinskom uvozu 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH. Agencija za statistiku BiH saopštila je da je vrijednost izvezenog mesa i mesnih prerađevina u prvih pet mjeseci ove godine iznosila 41,9 miliona, dok je u istom prošlogodišnjem periodu iznosila 24,1 milion KM. Većina mesa u Tursku izvezena je sa Aerodroma Banjaluka, a na prevozu sarađuju kompanije "Sky Airchartering" i "MNG Airlines". Iz Banjaluke sedmično u prosjeku budu organizovana četiri leta, a kapacitet aviona je 45 tona. Avion dolijeće iz Istanbula i nakon utovara mesa, koji traje oko sat vremena, polijeće nazad za Istanbul.

Izvoz mesa i mesnih prerađevina iz BiH u prvih pet mjeseci ove godine skočio je za čak 74,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Razlog za povećanje je izvoza goveđeg mesa, kobasica i sličnih proizvoda u Tursku, zahvaljujući odluci vlasti Turske o bescarinskom uvozu 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH.

Agencija za statistiku BiH saopštila je da je vrijednost izvezenog mesa i mesnih prerađevina u prvih pet mjeseci ove godine iznosila 41,9 miliona, dok je u istom prošlogodišnjem periodu iznosila 24,1 milion KM.

Većina mesa u Tursku izvezena je sa Aerodroma Banjaluka, a na prevozu sarađuju kompanije "Sky Airchartering" i "MNG Airlines". Iz Banjaluke sedmično u prosjeku budu organizovana četiri leta, a kapacitet aviona je 45 tona. Avion dolijeće iz Istanbula i nakon utovara mesa, koji traje oko sat vremena, polijeće nazad za Istanbul.

Meso na banjalučki aerodrom stiže iz nekoliko mesnih industrija, gdje se siječe i pakuje, a po dolasku na aerodrom smješta se u skladište s hladnjačom. Prema riječima Ertemela ovo je jedini aerodrom u BiH koji ima hladnjaču.

Hasan Tasus, komercijalni direktor "MNG Airlines", je objasnio da je u pitanju vrlo osjetljiv posao jer se radi o svježem mesu, koje mora biti u hladnjači od početka do kraja transporta. Naglasio je da je "MNG Airlines" jedna od najvećih kargo kompanija u Turskoj, te da se nadaju da će nastaviti i ojačati saradnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik